LEANA & HARTWIN – KODU

‘Saaremaa’ is een tot Estland behorend eiland in de Baltische Zee waar het muzikale duo ‘Leana & Hartwin’ hun thuishaven hebben. Het is ook de geboorteplaats van zangeres Leana Vapper-Dhoore en haar partner Hartwin Dhoore heeft zijn roots in België, met name in het Gentse waar beiden elkaar leerden kennen in 2011. De liefde en hun daaruit voortvloeiend huwelijk bracht beiden samen in hun paradijselijke woonplaats op het eiland ‘Saaremaa’.

Leana zingt, schrijft songs en speelt op doedelzak en fluiten, terwijl Hartwin zich heeft toegelegd op het bespelen van een trekzak oftewel diatonisch accordeon en daarnaast is hij ook schrijver van instrumentale, vaak melancholische composities. Sinds 2012 treden ze samen op als duo onder de naam ‘Estbel’ en nu ook als ‘Leana & Hartwin’. Negen van hun op traditionele folkmuziek gebaseerde nummers werden nu gebundeld op het album “Kodu” wat Ests is voor ‘thuis’. Die plaat volgt op hun in 2015 onder de naam ‘Estbel’ uitgebrachte debuutalbum “SAAR” dat Ests is voor ‘eiland’.

De songs kregen allemaal een Estse titel en een Engelse vertaling zodat we als luisteraar ook een idee zouden krijgen waarover deze intimistische liedjes gaan, want van het Scandinavische taaltje dat Leana zingt snappen we echt geen enkel woord. We leerden op die manier wel dat de openingstrack “Sügis” over de lente gaat, dat “Mets” Ests is voor ‘woud’ en dat “Väike Tamm” een lied over een kleine eikenboom is.

Hoe de akoestische folkmuziek van ‘Leana & Hartwin’ klinkt kunt u beluisteren op de bijgaande video waar ze samen het nummer “Jäämeri – Icewalk” brengen. Andere zelfgecomponeerde songs van het duo op dit album zijn o.a. “Tilvad – Wings”, “Kotkasulg – Eagle Feather” en “Öökull – Night Owl”. Daarnaast werd er ook een Estse traditional gecoverd op deze plaat met het nummer “Sildilipp – Silk Sails”. Het is allemaal even wennen bij het beluisteren van het album “Kodu”, maar we kunnen dit muzikale folkproject van het Belgisch-Este echtpaar na enkele luisterbeurten toch wel appreciëren.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Trad Records

video